• Az ország legnagyobb árukészletével állunk rendelkezésére!

  • Nyitva tartás

    H-Sz: 8 - 17h

Abroncsfüggők Blog

Nem fél a víztől a Bridgestone Turanza T005

2018. április 8. - 08:19

Ha alaposabban megnézzük azt a képet, amelyen vízszintesen látható a Turanza T005, arra leszünk figyelmesek, hogy az abroncs vállán az árkok szöge és sűrűsége változó. Természetesen nem véletlenül, és azért lett ilyen a mintázat, mert még akusztikusok is részt vettek a mintázat tervezésében.

Az akusztikusokra azért volt szükség, hogy minél halkabban surranjon a T005-ös az utakon, bár a gyár megjegyzi: főként a vizes útfelületen való viselkedés optimalizálására törekedtek a tervezés során. Így a Turanza T005 abroncs speciális futófelület kialakításának és egyedi gumikeverékének köszönhetően vizes úton is gyors megállást és jó irányíthatóságot biztosít a gépjárművezetőknek.

Több mint 25 ezer brit, olasz, német, francia, spanyol és lengyel autótulajdonost kérdeztek meg ugyanis, hogy mit tartanak a gumiabroncsok legfontosabb tulajdonságának. A megkérdezettek 43 százaléka a kanyarokban való jó irányíthatóságot, valamint a rövid féktávot nevezte meg azzal, hogy vizes úton, főutakon és autópályákon az előzést, a városi forgalomban pedig a váratlan közlekedési helyzetek elkerülését tekintik a vezetők a legnehezebb és legveszélyesebb forgalmi szituációnak. Esőben – különösen az egyre gyakoribb, özönvízszerű záporokban – az autósok mind az autóúton és autópályán, mind pedig a városi közlekedésben több közlekedésbiztonsági kockázattal szembesülnek.

A megkérdezett autósok a hirtelen eléjük lépő gyalogosoktól és gyerekektől, vagy az eléjük kanyarodó kerékpárosoktól tartanak a leginkább, de különösen az eső kezdetén, amikor az útfelület még nyálkás és csúszósabb is, a kanyarodást is nehezebbnek tartják, mint száraz úton.

A fentiek alapján a Bridgestone kifejlesztette a Turanza T005-öt, majd a TÜV SÜD, Európa legnagyobb független minőségellenőrző és tanúsító intézeténél összehasonlító tesztet végeztetett. A teszteredmények alapján, a Turanza T005 abronccsal szerelt, 60 km/óra sebességgel haladó autónak vizes úton lényegesen rövidebb a fékútja, mint a versenytáraké. Az abroncs jobb irányíthatóságát, manőverezhetőségét pedig az mutatja, hogy ugyanezzel a sebességgel a többieknél jóval kisebb, akár 42 méteres íven is képes biztonságosan kanyarodni.

Az abroncsok méretválasztékának 60 százaléka a Bridgestone tatabányai üzemében készül, és innen kerül az európai gumiszerviz műhelyekbe és a jelentősebb autógyártókhoz.

Kategóriák: Abroncsfüggők